Παρευρέθηκα σήμερα σε συνάντηση γνωριμίας νέων επιχειρηματιών με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη. Παραθέτω κάτωθι κάποιες σημειώσεις που είχα προετοιμάσει σχετικά. Ομολογώ ότι εξεπλάγην ευχάριστα όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε στην εισαγωγή του λίγο πολύ τα σημεία στα οποία ήθελα να αναφερθώ. Η συνάντηση εστίασε στη συνέχεια σε συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές που είναι επιθυμητές με σκοπό την αρτιότερη λειτουργία του οικοσυστήματος του τεχνολογικού επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό, και ενόψει αναμενόμενων αντίστοιχων συναντήσεων εργασίας στο εγγύς μέλλον, παραθέτω δημόσια τις σκέψεις μου, ενώ προσδοκώ στην ανάδραση και στις δικές σας προτάσεις στα σχόλια.
Το ελληνικό οικοσύστημα του τεχνολογικού επιχειρείν βιώνει τους τελευταίους μήνες πρωτοφανή άνθηση. Φιλόδοξες ομάδες, καινοτόμα προϊόντα, επενδύσεις και διεθνείς παρουσίες συμβαίνουν πλέον σε εβδομαδιαία βάση.
Το χαμηλό κόστος δημιουργίας ενός προϊόντος λογισμικού, η ηλεκτρονική διανομή του σε χώρες του εξωτερικού, η ωρίμανση του εγχώριου δυναμικού αλλά και η έλλειψη παλαιότερων επιλογών είναι κάποιοι από τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την άνθηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του κράτους οφείλει να είναι συμπληρωματικός, παρασκηνιακός αν θέλετε. Αντίθετα με τοξικές πρακτικές του παρελθόντος, το κράτος αυτή τη φορά οφείλει να κάνει στην άκρη. Και χρειάζεται να πραγματοποιήσει πολλά για να βρεθεί εκεί.
Μία ολόκληρη γενιά είχε εκπαιδευθεί στην εκπλήρωση θεωρητικών κριτηρίων για την άντληση κρατικών επιχορηγήσεων. Το αποτέλεσμα αυτών σίγουρα δεν είναι εξωστρεφείς καινοτόμες επιχειρήσεις που άντεξαν την κρίση.
Προσωπικά πιστεύω πως η μόνη λειτουργική προσέγγιση είναι η ευθυγράμμιση των ενδιαφερόντων των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή η αντικατάσταση των επιχορηγήσεων με επενδύσεις. Η αυστηρά χρηματική συμμετοχή ιδιωτών σε αυτές εξασφαλίζει και την άρτια διαχείριση και τα θετικά αποτελέσματα. Τα Jeremie funds που πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία συνιστούν θεωρώ βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (disclaimer: είμαι διαχειριστής ενός από αυτά).
Ως κύρια τροχοπέδη για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος ωστόσο παραμένει η γραφειοκρατία, και η μάχη μαζί της κρίνεται πάντα στις λεπτομέρειες. Όλες οι συναλλαγές μίας επιχείρησης με το δημόσιο χρειάζεται να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, με τρόπο κατανοητό και ει δυνατόν χωρίς κόστος. Ηλεκτρονικές υπογραφές, ηλεκτρονικά τιμολόγια, ηλεκτρονική πρωτοκόλληση και επικοινωνία είναι κάποια από τα παραδείγματα. Ο χρόνος είναι το κύριο αγαθό κάθε νέου επιχειρηματία, και αυτός οφείλει να μην αναλώνεται σε επιμελητήρια, ασφαλιστικούς φορείς και εφορίες.
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία και η Υπηρεσία Μίας Στάσης συνιστούν σημαντική πρόοδο για την καθημερινότητα του επιχειρείν. Πολλές καινοτομίες της ΙΚΕ χρειάζεται να περάσουν και σε πιο παραδοσιακές εταιρικές μορφές. Ωστόσο, πλειάδα ζητημάτων παραμένουν: προς τι οι συνδρομές σε επιμελητήρια, τα κόστη δημοσίεσης (ορθώς καταργήθηκαν στις ΙΚΕ), η αναγκαιότητα έδρας (απαραίτητο “ένα δωμάτιο” κατά την εφορία) ή ακόμα και το προκαθορισμένο ωράριο για μία ηλεκτρονική επιχείρηση; Για ποιο λόγο οφείλει ο επιχειρηματιάς να τελεί χρέη ταχυδρόμου μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, ή ακόμα και των κισέ στην ίδια υπηρεσία;
Πολλοί θα ισχυριστούν πως η υφιστάμενη φορολογία αποτρέπει την ανάπτυξη του επιχειρείν. Κρίνω πως ο χρονισμός για φορολογικά αιτήματα είναι άκομψος, επίσης αναπαράγει παθολογίες που δεν αρμόζουν σε ένα νέο περιβάλλον που οφείλει με τη σειρά του να παραμείνει ανέγγιχτο. Ο νέος επιχειρηματίας στην καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης προσδοκεί να μην αισθάνεται το κράτος ως εχθρό και αυτό δεν επιτυγχάνεται με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, αλλά με ένα σταθερό πλαίσιο αποδοτικής διεπαφής με οτιδήποτε δημόσιο.
Η επίλυση ζητημάτων όπως τα παραπάνω δεν απαιτεί βαρυσήμαντες δηλώσεις ή μεγάλα κεφάλαια από την πολιτεία. Απαιτεί ωστόσο επιμονή και ξεκάθαρο όραμα, οι προθέσεις ή και από μόνοι τους οι νόμοι δεν αρκούν. Για κάθε σφραγίδα που εκλείπει δέκα νέες εταιρείες δημιουργούνται, για κάθε κρυφό κόστος που καταργείται εκατό νέοι παράγουν αξία και βρίσκουν δουλειά. Σε αυτό το όραμα ακριβώς προσδοκούμε και για αυτούς τους σκοπούς ζητάμε την αρωγή σας.