Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή.

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό οικοσύστημα του τεχνολογικού επιχειρείν έχει αποκτήσει σάρκα και οστά. Ενδεικτικά, πρόσφατη μελέτη μας κατέγραψε 137 startups, στις οποίες επενδύθηκαν άνω των 200 εκατ. ευρώ σε 214 γύρους χρηματοδότησης κατά το διάστημα 2010-2016. Το 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί με περί τις δέκα –μεγαλύτερες ή μικρότερες– εξαγορές εταιρειών λογισμικού. Τα μεγέθη αυτά έμοιαζαν με ουτοπία λίγα χρόνια πριν.

Σήμερα, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Eλληνες απασχολούνται σε καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν έδρα στη χώρα. Αρκετοί ακόμα εργάζονται μεμονωμένα και εξ αποστάσεως για εταιρείες του εξωτερικού. Κάποιοι άλλοι βρίσκονται εκτός αλλά διατηρούν ποικίλους δεσμούς με τη χώρα, ενώ αποκτούν εμπειρία σε μερικές από τις καλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Oλοι μαζί αποτελούν μία κοινότητα που μεγαλώνει, συνεργάζεται και ωριμάζει καθημερινά, έχοντας πλέον αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Τα παραπάνω μεγέθη, σε σύγκριση με άλλες αγορές, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Δεν είμαστε startup nation, η τεχνολογία δεν έχει ουσιαστική επίδραση στα μακροοικονομικά μας – ακόμα. Ωστόσο, σε ένα οικοσύστημα, όπως και σε μία startup, αρχικό ζητούμενο είναι να ταιριάξει το προϊόν στην αγορά (το λεγόμενο «product-market fit»). Oταν αποδειχθεί ότι κάτι δουλεύει, η μεγέθυνση μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα από ό,τι περιμένει κανείς, και το ρίσκο είναι διαφορετικό.

Σε startup όρους, αν τα τέσσερα venture capital funds που δημιουργήθηκαν πέντε χρόνια πριν στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie υπήρξαν το κεφάλαιο σποράς για τη δημιουργία μιας αγοράς, τα αρκετά περισσότερα που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα στο πλαίσιο του προγράμματος Equifund αποτελούν το Series A. Σε έναν γύρο επένδυσης με αυτά τα χαρακτηριστικά, ζητούμενο για μία startup είναι να μεγαλώσει τον κύκλο εργασιών της κατά τρεις έως πέντε φορές. Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις για να συμβεί κάτι αντίστοιχο στο οικοσύστημα συνολικά.

Πιστεύω ότι η πιο θεμελιώδης όλων είναι η καλλιέργεια μεγαλύτερων φιλοδοξιών – ενός ελληνικού τεχνολογικού ονείρου. Η φιλοδοξία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να φτάσει κανείς μακριά – οι ικανότητες χτίζονται εξαιτίας της. Οι startups έχουν αποενοχοποιήσει το επιχειρείν. Απομένει να μετατρέψουν το «θέλω να κάνω κάτι δικό μου» σε «μπορώ να κάνω κάτι μεγάλο».

Η δημιουργία εταιρειών παγκόσμιας κλάσης που θα ξεκινήσουν από την Ελλάδα για να κατακτήσουν τον κόσμο είναι πλέον ρεαλιστική προοπτική. Ολοένα και περισσότεροι αποκτούν καθημερινά παραστάσεις για το πώς αυτό συμβαίνει. Αυτοί αποτελούν και το μεγαλύτερο κεφάλαιο του οικοσυστήματος. Και όταν μία startup ή ένα οικοσύστημα αποκτήσει δυναμική, λίγα πράγματα μπορούν να τα σταματήσουν.