1 στις 3 μεγάλες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι εταιρείες τεχνολογίας.

Αναφέρομαι σε εταιρείες που αντιλαμβάνονται ανάγκες διαφορετικά και καινοτομούν για να τις ικανοποιήσουν. Σε εταιρείες που δημιουργούν πρωτότυπο λογισμικό και κατακτούν διεθνείς αγορές. Σε εταιρίες που λειτουργούν ως ισάξιοι κοινωνοί της νέας, παγκόσμιας πραγματικότητας.

Σήμερα, οι συνθήκες είναι κατάλληλες όσο ποτέ. Τα προβλήματα της οικονομίας αποτελούν ευκαιρίες της τεχνολογίας. Tο διαθέσιμο δυναμικό, απελευθερωμένο από την αυταπάτη του παρελθόντος, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις ικανότητές του στην πράξη, να αποκτήσει παραστάσεις, να δημιουργήσει από την αρχή. Tα απαιτούμενα εργαλεία είναι δωρεάν, προσβάσιμα από όλους. Τα αναγκαία κεφάλαια είναι πλέον μικρά και γίνονται σιγά σιγά διαθέσιμα. Ένα προς ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους.

Τα παραπάνω ωστόσο προκαταβάλουν μια αλλαγή αντίληψης. Τεχνολογία, όπως τουρισμός ή ναυτιλία. Startup, όπως εταιρεία τηλεφωνίας, τράπεζα ή αλυσίδα σουπερμάρκετ. Προγραμματιστής ή επιχειρηματίας, όπως γιατρός, δικηγόρος ή μηχανικός. Oι τεχνολογικές εταιρείες δεν θα γίνουν μεγάλες από μόνες τους, πρώτοι εμείς και στη συνέχεια η κοινωνία γύρω μας χρειάζεται να τις αντιληφθούμε ως τέτοιες.

Η αντίληψη αυτή κάθε άλλο παρά θεωρητική είναι, τόσο στην ατομική όσο και στην μακροσκοπική κλίμακα. Στην πράξη, ζητούμενες είναι οι καθημερινές συμπεριφορές που αναδεικνύουν την τεχνολογία όχι ως σημαία ευκαιρίας, αλλά ως συνειδητή μακροπρόθεσμη επιλογή. Επιλέγω να ιδρύσω ή να εργαστώ σε startup, καθώς έτσι θα δημιουργήσω μοναδική υπεραξία από την εργασία μου και θα καλλιεργήσω ουσιαστικά τις δεξιότητές μου στην πράξη. Επενδύω στην τεχνολογία γιατί πιστεύω πως αξία δημιουργείται πρωτίστως από την καινοτομία. Αίρω τα πρακτικά εμπόδια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας επειδή υιοθετώ την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας ως μοντέλο ανάπτυξης.

Είμαι βαθειά πεποισμένος πως τα παραπάνω, βήμα προς βήμα, θα λάβουν χώρα, σε βαθμό και έκταση πέραν των προσδοκιών. Και οι εξελίξεις πρόκειται να επαληθεύσουν όλους εκείνους που έπραξαν με βάση τη λογική του αύριο, αντί της πραγματικότητας του χθες. Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι θα συνεχίζουν να ευαγγελίζονται το πετρέλαιο που ψάχνουμε.